Piráti z Karibiku

Nacházíš se na nejrychlejší lodi Karibiku Černé perle pod vedením pirátského kapitána Jacka Sparrowa. Jako námořník a správný pirát bys měla umět zacházet s lanem a dokázat na něm uvázat alespoň základní uzly. Jako pirát musíš vždy vědět, kde se nacházíš, k čemuž se využívá pozorovatelna vraní hnízdo, která je umístěna na nejvyšším stěžni lodi. Námořník by také měl být schopen řídit se přesně podle instrukcí, a to i v případě, že vždy není v nejlepší kondici a brání mu v tom nejedna překážka. Správný pirát je také bystrý a ostrozraký a je si vždy vědom, co vše je v jeho okolí. Dokážeš dostát svým závazkům a být dobrým pomocníkem nejslavnějšího piráta Sparrowa?

Seznam výzviček

NEJVYŠŠÍ VRCHOL

Vystoupej na nejvyšší vrchol v okolí svého bydliště a pokochej se výhledem. (Na Zbraslavi je to například Závist)

POSKLÁDEJ ORIGAMI

Najdi si na internetu návod na skládání nějakého origami (alespoň středně těžkého – ne čepice večerníčka či parník) a slož si ho.

JEDNA RUKA

Jeden den používej ke všem svým činnostem pouze jednu ruku – zvol si den vhodně tak, aby výzva nezasahovala do tvých povinností (školních, v domácnosti, …).

POZOROVÁNÍ PTÁČKŮ

Jdi na procházku v okolí svého bydliště a vypozoruj (či jinak nalezni) pět druhů ptáků, kteří se tam vyskytují. Nemusíš je přímo vidět, stačí, když je uslyšíš a správně pojmenuješ. Při hledání ti může pomoct například aplikace Hlasy ptáků (Android) či jiná podobná, kde nalezneš vzhled ptáka, jeho stručný popis i zvukový záznam zpěvu. Případně se pro radu obrať na internet či do encyklopedie.

VÁZÁNÍ UZLŮ

Nauč se vázat šest základních uzlů a zapamatuj si, kde se využívají. K uzlování se můžeš podívat na námi vytvořená videa:

Lodní uzel:

Dřevařský uzel:

Ambulantní uzel:

Škotový uzel:

Rybářská smyčka:

Zkracovací uzel:

Všechna videa dohromady: